Sunday, December 15, 2013

Kerja kerja kemasyarakatan

Kenapa kita perlukan aktiviti kemasyarakatan?
  1. Kerana untuk mengeratkan silaturahim berkenalan dan tolong menolong dikala kesusahan
  2. Untuk membentuk masyarakat yang terhindar dari budaya tidak sihat, contoh kita ada anak dan anak kita berkawan dengan anak anak dari kalangan masyarakat kita juga, oleh itu kita perlu juga mendidik masyarakat melalui pergaulan yang terbatas di bentengi oleh budaya ketimuran dan kemelayuan.
   3. Jika kita tidak isi dengan roh kebaikan maka akan diisi pula roh kejahatan seperti umpat mengumpat, kata mengata, keji mengkeji, persepsi tk baik akan berkembang akibat tidak mengenali hati budi masing masing.
   4. Masyarakat yang kuat puya pengaruh yang kuat. Contoh apabila masyarakat islam kuat, secara otomatis orang disekeliling kita akan lebih islamik.

Cabaran-cabaran yang dihadapi;
   1. Tak ramai yang sukarela membuang masa tiada keuntungan melakukan dan merancang aktiviti kemasyarakan.
   2. Bukan semua orang memahami dan bersimpati dengan apa yang kita lakukan.
    3. Semangat yang kadang kala turun dan naik.
    4. Tak semua orang boleh bekerjasama dalam satu pasukan.
     5. Personal Ego
    6. Asas persefahaman yang baik antara ahli, contoh ada ahli suka karaoke dan tarian, ada ahli tidak suka.

Oleh itu hormat kepada orang lain adalah penting.

Cara merialisasikan Masyarakat contoh;
   1. Hormat menghormati
   2. Berusaha kearah persamaan, bukan kearah perbezaan. contoh perbezaan politik, agama, bangsa dan status.
   3. Yakin Allah akan membalas jasa yang setimpal dengan usaha yang kita lakukan. Allah yang menjaga anak anak kita apabila mereka ditinggalkan akibat dari masa kita bersama masyarakat.
   4. Semangat berpasukan, berat sama di pikul, ringan sama di jinjing.
   5. Pada peringkat permulaan, buangkan rasa malu, kita mula kan dulu dengan aktiviti yang kecil, seperti rumah terbuka, family day atau sessi usrah .... kemudian bersama memeriahkan nya...

Kenapa kita perlu melakukannya.... "adakah kamu mengira kamu telah beriman sebelum kamu di uji" (2:214)


Thursday, November 14, 2013

Malaysian in Qatar ... small in quantity but merrier than ever

Malaysian in Qatar might be small in numbers but we were more merrier than happy as we were back home. Don't believe me, check this FB page "MalaysiaQatar" and "MalaysianAlKhor" or to our MAQ page.

We do different in many ways but we put that aside as we had one common thing. Because we were Malaysian. We were proud of being Malaysian and we want to get along with other Malaysian. We like the Malaysian way of hospitality, we love the Malaysian Food and we love to share our common things with other Malaysian too.

Sometimes better to focus small rather than big. Seek for the common and similarity among us that make us tied together.

Thursday, September 19, 2013

Percutian Keluarga dengan Kelana Convoy - Conquest of Europe

Alhamdulillah, kami baru sahaja pulang dari percutian terhebat seumur hidup kami , iaitu Conquest of Europe organize by Kelana Convoy. Kami berjaya menjelajah 8 buah negara dengan selamat, UK, France, Belgium, Netherland, Germany, Austria, Italy dan Switzerland. Kami menaiki bas dari London kemudian bas tersebut merentasi selat Inggeris melalui tunnel (bas masuk dalam keretapi) dan kemudian kami menjelajah selama 16 hari, tidur di camp site sekitar bandar utama Europe dan makan makanan malaysia yang di masak oleh krew kelana konvoy.  http://www.kelanaconvoy.co.uk/

Idea untuk trip ni was initiated by Hj Awang dan Hj Yus. So, plan punya plan dari 12 family register, yang confirm jadi 10 family. Famili Hj Yus, Hj Awang, Hj. Zamri, Hj bahrin, Hj Hashim, Hj Tengku, Hj Man Remboe, Hj Hisham, Hj Shahrizal dan Famili saya. Total 42 orang dari Al Khor. Kami semua satu bas dan yang dari Malaysia campur campur ada satu bas lagi.

Dari Doha naik Turkish Airline, dapat group price, dan dapat banyak info jika di kongsi bersama. memang bayak kelebihan travel in group, tapi nak organize group bukan nya senang jika melibatkan group yang besar. Alhamdulillah semua family dah biasa bekerjasama.

Di London kami duduk di Travelodge Hotel Vauxhall ( http://www.travelodge.co.uk/ ) satu bilik dalam 50GBP, cukup untuk kami 5 beranak.

Yang tak best nya di Eropah ni semua toilet tak dak paip air untuk basuh so terpaksa guna botol kecik untuk kencing atau berak.

Tips untuk mereka yang nak join trip ni:
1. Bawa baju 3 pasang dah cukup dan jaket, baju hujan dan boots. Tak payah bawa baju banyak sebab ada washing machine dan dryer di campsite. List penuh ada diberi oleh KC (kelana convoy)
2. Bawa makanan dalam tin, macam serunding, sambal, rendang ke sebab KC cuma sediakan lauk basic je...
3. Untuk yang berkeluarga di rkomen untuk ambil kabin, senarai penuh cabin juga di beri oleh KC
4. Berhati-hati dengan penyeluk saku dan penipu jalanan, terutama di Rome dan Paris. Trip kami dua insiden berlaku, beg shopping dilarikan, satu lagi seorang gypsy dan anaknya datang meminta sedekah tapi sempat ditepis tangannya cuba membuka pouch bag. Aku sendiri didatangi oleh dua wanita menunjukkan cincin emas, dakwanya mungkin hak aku tercicir tapi aku tak layan. Mungkin ini perangkap untuk kita ambil cincin tu lepas tu mungkin akan datang orang lain dakwa cincin dia.
4. Untuk shopping KC akan bawa ke Barberino Premium outlet, tempat tu lebih murah dan setempat, tak payah pergi tempat lain.


Itenary perjalanan kami;
video
Day 1: London to Amsterdam
We depart from Park Lane, London,  when we get to Belgium,we stop for Belgian chocolates! Continue into Holland, we'll set up camp near Amsterdam.

Day 2: Amsterdam and Volendam
After breakfast, we drive to the picturesque Dutch fishing and cheese village of Volendam.
We also have the opportunity of standing on the dam (barrier built along Holland to hold back sea water) and marvel at the fact that most of Holland is below sea level.We pose for a memorable picture by the windmills. Starting from noon we spend the rest of the day in Amsterdam city centre. We take a boat ride by the many canals,  collect another of your Hard Rock CafĂ©'s T-shirt or take a peek at the infamous red light district.

Day 3: To Heidelberg
We head south east crossing into Germany today. By late afternoon we arrive at the Heidelberg, home to the oldest university in Germany. We visit Heidelberg Castle on foot or take the Funicular train. Then it’s time to explore the old town and shop for some souvenirs before returning to the campsite.

Day 4: to Fussen.
By late afternoon we will reach Neuchwanstein castle. Built by King Ludwig, this casle is the fairiest of all the fairy castles, situated on top of a hill surrounded by mountains and lakes. Mr Disney was inspired by this particular castle when he built his Disneyland fairy tale castle. We then continue our journey into Austria towards our campsite.

Day 5: Innsbruck to Venice
We spend the morning going around the City of Innsbruck. Visit the Golden balcony, the lod City gate and shop for SWAROVSKI crystals and accessories. You will also be taken to the sky jump ramp built for the winter olympic which was once held here in Innsbruck. We will then be making our way into Italy and camp near Venice for two nights. B,L,D

Day 6: Venice
After a short boat ride from our campsite, we will reach the island of Venice. You’ll have a full day to explore this magical city, which includes such famous landmarks as St. Marks Square and Cathedral, the Doges Palace and Bridges of Sighs. Don’t forget to take in the view from the Bell Tower and explore the markets around the Rialto Bridge for souvenirs such as Murano glasses and crystals, Venetian mask and lace. You can enjoy on foot the spectacular view of Academia bridge and Rialto bridge over the Grand Canal or sit back a Gondola ride through the canals.

Day 7: To Rome via Barberino Designer Outlet
Today we head south towards our next campsite in Rome. En-route we will stop at the Barberino Designer Outlet for some retail therapy. There are over 100 boutiques, hundreds of designer brands with savings of 30-70%, offers are even harder to resist with our special 10% discount card. Upon arrival at the campsite, take some time to relax or enjoy a swim at the campsite pool before dinner.

Day 8: Rome
This all-in-one incredible city enables us to step back in time of the ancient Romans, the Renaissance era and the establishment of Roman Catholic. See the remains of ancient Rome in the Roman Forum, visit the Colosseum and Trevi fountain. Discover the secrets of the Vatican city and the Sistine Chapel. The whole day is free for you to explore the city of Rome and the small independent Catholic country within rome, The Vatican.
     
 Day 9: Rome to Pisa.
We start travelling north heading towards our campsite near Pisa. From the campsite, you will be shown the way to Campo di Miracoli. To the people of Pisa, Campo di Miracoli is the most beautiful square in the world! You will see the grandeur or Italian Marble used to build The leaning tower of Pisa, The Baptistary and the Cathedral. Around the square, you will find many souvenir stalls as well as Italian restaurants.


Day 10: To Swiss Alps
We have a whole day of fun activities in the coach today upon reaching our next destination, Switzerland. We'll play a few interesting games whilst travelling, watch a movie on video and enjoy the spectacular view. We will drive along Lake Como and Lake Lugano before arriving to the Swiss Alps region. Our campsite tonight is situated in a valley in between gigantic snow-cap mountains with waterfalls - Lauterbrunnen.
   
Day 11: Lauterbrunnen & the Swiss Alps
You have a full day to explore the mountains. The optional Jungfrau excursion* offers you breathtaking views as you take the cog railway up into the mountains to the summit of the Jungfrau Mountain (3454m), a scenic journey taking about 2 hours. Whilst at the summit beside the incredible views you can explore the ice palace, and if the weather is fine try your hand at skiing or enjoy a dog sledge ride. For those not taking the excursion to the Jungfrau you can visit the unique Trummmelbach falls* (10 amazing waterfalls in a cave) or hike the many trails. (Remember to bring your sunglasses, jacket and suitable footwear if you are planning to venture into the mountains.)

Day 12: Lauterbrunnen & the Swiss Alps
Another day to enjoy the wonderful scenery of the Switzerland. You can visit the unique Trummmelbach falls* (10 amazing waterfalls in a cave), hike the many trails or hire a bicycle to explore the area. The less adventurous can relax and enjoy shopping for Swiss army knives or watches B,D

Day 13: To Paris
We leave the gigantic mountains behind us and head for the Metropolitan City of Paris. We drive north west through the mountains passing beautiful vineyards in between many French chateau before arriving at the contrast, busy city of Paris during the rush hour.

Day 14: Disneyland Paris Option
A full day to enjoy the thrills and spills of the rides at Disneyland Paris* as you explore the complex. Alternatively you can continue to explore the big city of Paris by visiting the magnificent Palace of Versailles, the skyscrapers in La Defence or the Cite Des Science un Industrie. B,D
     
Day 15: Paris
Our day starts with a sightseeing tour that will include such famous landmarks as the Notre Dame Cathedral, Champs Elysees, Arc de Triomphe and Eiffel Tower, to name but a few. The rest of the day is free for you to enjoy the sights on your own, maybe take in the view over the city from the top of the Eiffel Tower*, or visit one of the numerous art museums such as the Louvre* for Leonardo Da Vinci's 'Mona Lisa'. In the evening you'll go for a romantic river cruise* to see Paris by night. For those who have been to Paris before, we can show you the many parts of Paris you have not discovered!
       
Day 16: Paris to London
After breakfast we make our way out of Paris and travel through to the Port of Calais, from here we take the ferry across to Dover or take the Channel Tunnel and finally to London. We expect to arrive in London around 6pm. The drop-off points are normally Victoria Station and Park Lane.

Saturday, May 18, 2013

Pulang Mengundi untuk PRU13

Alhamdulillah, selamat saya dan isteri mengundi di tanahair, kami bertiga sahaja pulang, termasuk anak bangsu saya, manakala Abang Long dan Aina tinggal. Kami pulang pun sekejap aje, 3 hari 2 malam aje di tanahair, tk masuk penerbangan pergi balik. Saya memang sengaja tak ambil cuti panjang kerana ada plan bulan 6 nanti dan plan balik raya, InsyaAllah.

Saya sengaja tak mahu mendaftar sebagai pengundi luar negara iaitu undi Pos kerana saya tidak percaya dengan SPR (maaf cakap ... sistem PENIPU) . Apa pun saya dapat menunaikan tanggungjawab saya walaupun tempat saya tu PR kalah, tapi setiap undi itu sebenarnya berharga. Setiap undi itu akan masuk dalam statistik dan juga kali ni PR menang undi popular iaitu 51% berbanding 46% . Namun BN menang dengan jumlah kerusi Parlimen yang di menangi iaitu 133 berbanding 89.

Apa pun rakyat telah memilih, kita kena redho walaupun cara menang itu kontroversi tapi BN nak sangat kuasa , ambik lah ... pandai pandai lah kau tadbir negara, jangan menyusahkan rakyat sudahlah sebab negara aku Malaysia tercinta tu sungguh kaya dan tiada bala bencana ...

Seronok juga dapat pulang bercuti setiap masa tu sungguh bernilai dan dimanfaatkan sepenuhnya. Jumpa orang tua yang paling utama, kemudian membeli barang barang rare yg susah nk dapat di Qatar. InsyaAllah jumpa lagi di PRU14 wahai kertas undi.












PEACE .... walau apa pun pegangan politik kita, Islam mesti di beri keutamaan , solat dan zakat jangan tinggal ... dan setiap pilihan orang kita kena hormati ...

Friday, March 29, 2013

Keistimewaan dan Kekurangan hidup di Qatar...

KEISTIMEWAAN DAN KEKURANGAN BEKERJA DI LUAR NEGARA


Assalamualaikum,

Ahlan Wasahlan,

Minggu lepas seorang sahabat lama dari Malaysia datang melawat Qatar, bukan untuk bekerja tapi melawat bapa saudara beliau. Jadi ada kesempatan beliau bertemu rakan-rakan lama yang lain yang dahulu sama bekerja di PPMSB. Beliau seorang yang baik dan lurus, baik akhlak dan baik budi dan baik ugamanya. Bagi saya beliau adalah seorang contoh muslim yang baik, kerana hanya menumpukan kepada kerja dan keluarga. Alhamdulillah hampir 20 tahun beliau berkhidmat dengan Petronas, kerjaya beliau pun bertambah bagus dari jawatan juruteknik dah naik jadi Penyelia.

Semasa beliau bersama kami, cerita tentang tempat kerja lama dan tentang sahabat-sahabat lama menjadi topic utama. Selain dari itu beliau begitu berminat ingin tahu bagaimana keadaan kami disini, kerana sebelum ini beliau hanya mendengar cerita dari kawan-kawan sahaja. Tetapi beliau tak berhajat lagi untuk bersama kami disini “melombong” hasil dari bumi Arab ni, kerana beliau dah selesa dengan kedudukannya di kampong halaman. Alhamdulillah.
Hj. Ariff, saya, Hj. Rambo, Rohizan dan Hj. Hashim

Lalu di satu ketika beliau bertanya secara personaly dengan saya apa pendapat saya, jadi saya simpulkan kepadanya 3 perkara;

1. Berhijrah kerana niat. Jika kita berhijrah kerana nak cari duit maka kita tidak akan puas kerana semakin kaya semakin nak lagi dan semakin tak cukup. Jadi jika niat berhijrah nak berubah menjadi orang yang lebih baik adalah lebih bermakna. Ini lah peluang untuk berubah. Kalau dulu tak ke masjid sekarang dah kerap kemasjid. Kalau dulu selalu keluar malam mencari hiburan, kini tidak lagi, kalau dulu selalu membazirkan duit kini tak lagi.

Oleh itu kehidupan agak membosankan bagi yang sukakan hiburan. Suasana juga agak tenang dan sunyi ibarat hidup dikampung (kerana tempat kami agak jauh dari Bandar).

2. Suasana persekitaran yang kondusif untuk keluarga dan anak-anak. Kawasan perumahan kami ibarat duduk dalam kem, dilengkapi berbagai kemudahan dan berpagar. Lengkap tanpa banyak anasir jahat yang mempengaruhi kehidupan. Tak ada kelab malam dangdut karaoke dan kedai menjual arak. Alhamdulillah nagara Islam untuk orang Islam.

3. Berada dalam lingkungan masyarakat yang baik. Oleh kerana jauh dari keluarga maka sahabat kita lah yang akan membantu jika dalam kesusahan maka jaringan persaudaraan antara kami, ukhuwah antara kami harus di bajai dan di tingkatkan supaya kita menjadi pelindung antara satu sama lain. Alhamdulillah Malaysian Al Khor satu komuniti masyarakat yang sangat baik.

Disini juga kami hidup dengan tenang kerana tak banyak bil yang nak dibayar, tiada cukai.

Kekurangan kami ialah, kami tidak dapat merasai nikmat kehidupan tropika dimana adanya sungai sungai, hutan, air terjun, buah-buahan sayuran dan dan bermacam macam lagi.

Pernah juga dahulu seorang sahabat bertanya mengenai pakej gaji saya secara detail dan membuat perbandingan, katanya secara amnya tidak jauh beza dengan eksekutif pertengahan di Petronas. Maka jawab saya , ya betul tetapi kelebihan kami ialah kami dapat melihat , merasakan hidup “the other side of the world”. Dapat pula membuat ibadah haji dan umrah saban tahun.

Dan bagi saya hidup di luar Negara terbahagi kepada 3 peringkat;

1. 5 tahun pertama, kerja bayar hutang di Malaysia.

2. 5 tahun berikutnya, kerja cari harta.

3. 5 tahun berikutnya, kerja untuk persiapan pencen.

Oleh itu untuk mereka yang mampunyai cita cita untuk mencari rezeki di timur tengah pastikan anda tahu segala maklumat sebelum berhijrah supaya kamu tidak menyusahkan diri sendiri.



Maasalamah

Thursday, March 7, 2013

Bulat air kerana pembetung, bulat masyarakat kerana muafakat ...

Bismillah dengan nama Allah aku akan teruskan kerja kerja amal, membantu menjalankan aktiviti untuk persatuan Malaysian Al Khor dan Malaysian in Qatar.

Kerana kerja ini adalah fardhu khifayah yang mana mesti ada sekumpulan orang melakukannya, walaupun bukan berkaitan mati dan solat sahaja tetapi menyatukan ukhuwah dan merapatkan silaturahim adalah juga di tuntut agama dan mencontohi sunnah Rasulullah SAW.

Pada pendapat aku, kalau lah setiap komuniti masyarakat kita, samada di kampung kampung, taman taman perumahan, daerah daerah berkerjasama mewujudkan aktiviti kemasyarakatan ini seperti Hari Keluarga, Program untuk Anak2, kelas kelas Usrah, pertandingan bolasepak dan sebagainya, pasti kita dapat menghindarkan perpecahan dan anasir anasir perpecahan yang kian melanda masyarakat kita waktu ini. Tak kira lah samada berbeza pandangan politik ke, berbeza agama ke, berbeza pakaian ke yang penting kita merapatkan hubungan sesama manusia.

Buanglah yang keruh ambil lah yang jernih, usah dikira kan latar belakang orang lain kerana belum tentu dia mati sebagai kafir dan juga kita pun belum tentu mati dalam iman. Oleh itu berusaha lah kita selagi kita hidup, jangan sampai Allah datang kan dugaan untuk menguji hambanya baru kita nak sedar.

Dalam melakukan kerja amal ini, kita kena ikhlas, dan konsisten, kita kena lakukan sekadar kemampuan kita kerana kita ada juga tanggungjawab yang lain. Jangan abaikan tanggungjawab yang lain kerana kelak nanti kita akan terbeban pula dengan masalah yang lain.

Allah telah mengurniakan kita akal fikiran untuk kita gunakan untuk merancang, kalau tak di gunakan nanti tumpul pula akal kita. Kerja amal memerlukan kita berkerja berkumpulan, jadi perlu untuk kita manjadi pendengar yang baik, halusi setiap pandangan dan pendapat rakan rakan kita. Laksanakan secara berhemah supaya setiap perkara dapat mencapai objektifnya walaupun bukan sepertimana yang kita kehendaki. Mungkin Allah telah jadikan sesuatu itu ada hikmah nya kepada semua orang bukan individu tertentu sahaja.

Dalam masyarakat memang akan ada berbeza pendapat, akan ada puak puak tertentu yang cenderung kepada sesuatu yang tertentu. Itu adalah lazim kehidupan. Jangan jadikanya halangan, jangan jadikan ia dinding pemisah, sebaliknya carilah jalan supaya objektif yang lebih besar akan tercapai. "Trivial Many Vital Few" istilah dari kursus kualiti kerja kumpulan (QWG) ...

Syaitan akan sentiasa membisikkan kepada manusia supaya bergaduh sesama sendiri. Terimalah hakikat bahawa kita hidup dalam kepelbagaian. Jangan kita bermasam muka kerana perkara yang kecil dan remeh. Atasilah dengan memberi salam, kalau tak mampu juga ... senyumlah , semoga Allah memberikan kita jalan keluar kepada sesuatu masalah ... insyaAllah.

Ini adalah luahan kerana sekarang ni aku gembira Allah memberi aku peluang untuk berbakti, dan aku harap akan lebih ramai lagi orang akan prihatin dan bersama menyumbang masa dan tenaga serta harta untuk kerja kerja kemasyarakatan ini. Alhamdulillah.

p/s; ... dan dikala ini aku teringat program transtel tv sebuah channel germany yang ada game komuniti, Telematch; cukup popular satu waktu dulu sekitar tahun 70an atau 80an. Alangkah baiknya kalau ada stesen tv yang dapat buat macam tu di Malaysia, pasti aku orang pertama nk join ...

Wednesday, March 6, 2013

Family Day Malaysian Al Khor 2013

Alhamdulillah sekali lagi kami di perantauan ni dapat mengadakan Hari Keluarga. Kali ni diadakan di tanggal 2/3/2013. Walaupun cuaca sudah tak berapa dingin namun kami tetap enjoy.

Kali ni aku dapat rasakan ukhuwah antara kami semakin erat dan itulah yang selalu dikenang kenang oleh orang yang telah meninggalkan komuniti ini. Sesiapa saja yang pernah merasai nya pasti akan terkenang. Bagi aku inilah komuniti yang paling baik pernah aku tinggal didalamnya. "Malaysian Al Khor". Jumlah kami dalam anggaran sekitar 150 keluarga kalau dicongak secara kasar, kali dengan 4, adalah 600orang. Itupun tak semua aktif tapi ramai lah juga yang aktifnya, itu sebab nya yang membuatkan kita tak terasa terpinggir. Banyak sekali aktiviti yang berjalan sepanjang tahun sepanjang aku berada disini, dan kali ini Family Day.

Deq Chah yang riang ... ada ada aje lah anak bongsu I ni ..

Suasana di khemah peserta..

meriah lah jugak ...


ibu ibu menyusun anak anak untuk acara seterusnya ..

Mr Hisham (naib pengerusi MAK) dan Ambassador Datuk Ahmad Jazri

Pasukan Rumah Oren untuk acara sepak raga bulat

Rumah Hijau untuk acara sepak raga bulat

rumah perpel tapi ada sorang rumah kuning wat nyebok ...

As usual, the loving couple of the year ..

pasukan rumah kuning


anak I yg no 2 ni memang suka acara gini ...

acara "baju raya untuk ayah" ... ayah tak nak masuk, tapi anak yang paksa

acara "jantung hati ku"..

acara yg di tunggu tunggu, penyampaian hadiah dan cabutan bertuah,
pemenang mendapat penginapan percuma sepanjang tahun di Qatar..

Acara terompah panjang ... ada skil pun tak boleh menang ... cehhh
Persiapan dah bermula dua minggu sebelum event dan ramai AJK yang terlibat secara sukarela. Alhamdulillah amat positif sekali. Tiba hari event  seawal pagi dah ramai yang datang terutama para AJK yang komited sekali. Untuk menceritakan event tu banyak sangat, so boleh rujuk gambar gambar web...

https://plus.google.com/photos/115362073468517460665/albums/5852370243208858161

Alhamdulillah, janji semua happy .... go!